Kuntoutukseen hakeminen

Kuntoutusta haetaan suoraan Kelasta: aikuisten ja lasten moniammatillista yksilökuntoutusta haetaan hakemuksella KU 132 ja lasten vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta haetaan lomakkeella KU 104. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Usein oma kuntoutusohjaaja auttaa kuntoutukseen hakemisessa ja hakemuksen täyttämisessä, ja Kela auttaa tarvittaessa. Myös Kuulo-Auriksen asiakaspalvelusta voi kysyä lisätietoja hakemisesta.

Kuntoutuksen tarve on perusteltava hakemuksessa ja lääkärin lausunnossa: miten ja miksi kuntoutuksella on positiivisia vaikutuksia kuntoutujan tai läheisten elämään? Millaisia haasteita kuulovamma aiheuttaa päiväkodissa, koulussa, töissä tai muissa arjen tilanteissa? Millaisia haasteita se tuo läheisille ja muulle perheelle? Mitä ovat kuntoutuksen konkreettiset tavoitteet juuri teidän tilanteessanne?

Kuntoutuksen on tarkoitus parantaa osallisuutta, toimintakykyä sekä kommunikointia. Aikuisilla hyöty yksilöllisestä kuntoutumisesta on oleellinen esimerkiksi työ- tai toimintakyvyn ja osallisuuden vuoksi. Kuntoutuksessa toteutuvat mm. työ- ja arkielämän toimintojen harjoittaminen, kommunikaation ja osallisuuden tukeminen sekä voimavarojen vahvistuminen.

Vertaistuki ei yksinään ole riittävä peruste Kelan kuntoutuksen myöntämiseen, vaikka myös sen saaminen on jaksoilla monille kuntoutujille erittäin tärkeää. Läheisten osallistuminen kuntoutukseen on perusteltava sekä hakemuksessa että lääkärin suosituksessa. Erityisesti lapsiperheiden kohdalla kuntoutuksesta hyötyy usein koko perhe.

Kuntoutusmuoto

Kelan kuntoutuksia on saatavilla sekä laitos- että avomuotoisena, eli käytännössä majoituksella tai ilman. Lähes kaikki kuntoutujamme valitsevat laitosmuotoisen kuntoutuksen, eli myös yöpyvät viikon ajan majoitustiloissamme.

Laitosmuotoinen kuntoutus toteutetaan yleensä maanantaista perjantaihin "ympärivuorokautisesti", ja laitosmuotoinen kuntoutus sisältää päiväohjelman, majoituksen ruokailuineen sekä osallistumisen mahdolliseen iltaohjelmaan. Suosittelemme tätä vertaistuen mahdollisuuden ja kuntoutukseen keskittymisen vuoksi.

Avomuotoinen kuntoutus toteutetaan maanantaista perjantaihin päiväsaikaan, ja se sisältää päiväohjelman, lounaan ja välipalan. Avomuotoisella päätöksellä ei voi osallistua iltaohjelmaan, aamupalaan, päivälliseen tai iltapalaan eikä yöpyä kuntoutustiloissa tai saada käyttöön majoitustiloja.

Kuntoutusjaksojemme ajankohdat löytyvät täältä!

Haluatko kysyä lisätietoja kuntoutuksesta?

Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme:

p. 044 770 8444 (ma-to klo 9-15, pe klo 9-13)

asiakaspalvelu@auris.fi